Informationstext

Restaurang Hovenäsbaden

Informationstext

Arbetarrörelsens organisation Reso såg i hårda förhandlingar till att gästerna kunde bo inkvarterade i samhället så billigt som möjligt. De åt sina måltider i Hovenäsbadens restaurang och det var dans till kända orkestrar de flesta kvällar i veckan.

Informationstext

Informationstext

1934 startades ett pensionat i Hovenäset och året därefter restaurang Hovenäsbaden. Restaurangen byggdes och ägdes av Karl Edvin Isaksson som flyttade till Hovenäset 1935. Har var far till konstnären Arne Isaksson som skulle komma att bli en av förgrundsgestalterna på Gerlesborgsskolan. Folkrörelsernas semesterorganisation Reso övertog 1939 restaurang Hovenäsbaden.
Restaurangen byggdes till 1939 och 1942. Det fanns inga hotellrum i byggnaden utan gästerna hyrde hos olika privatpersoner i samhället. 1945 inkvarterades dock ett antal frigivna norska koncentrationslägerfångar i lokalerna. (Lysekilsposten 13/10 1982).
Gästerna på Hovenäsbaden kom med buss till torget. Reso hade där en lokal i Eklunds kiosk där gästerna fördelades ut till olika privatbostäder i samhället. De intog alla sina måltider i restaurangen på Hovenäsbaden.
Varje kväll utom två var det dans till kända orkestrar. På torsdagarna då det båtutflykt med dans och en kväll stod gästerna för underhållningen.

Informationstext

Scrolla ner för att se alla bilder
För pekaren över en bild för att se eventuell bildtext
Klicka på en bild för att se den större och för att se alla bilder som ett bildspel

Utställningen om Resturang Hovenäsbaden hade vernissage
på Hovenäsdagen den 15 juli 2016 – exakt 64 år efter att
byggnaden brann ner.

Hovenäsbaden brann ner tidigt på morgonen den 15 juli 1952. Branden sägs ha uppstått genom överhettning av en koleldad spis. Postbåten larmade brandkåren. Restaurangen hade vid brandtillfället 507 matgäster.

Restaurangbyggnaden låg delvis på berget. Efter branden sprängde man bort delar av berget så att den plana grusplan som idag är parkeringsplats för Hovenäsbadet bildades. Anledningen var att man där hade för avsikt att bygga en ny restaurang. Ritningar togs fram, men någon restaurang kom aldrig till stånd. Orsaken var bland annat att man ville utöka restaurangen och bygga den i betong i stället för i trä och därför inte fick till den finansiering som krävdes.

En utställning om Restaurang Hovenäsbaden har producerats av en arbetsgrupp inom Hovenäsets bildarkiv och premiärvisades under Hovenäsdagen 2016. Under tiden 16 – 19 juli 2016 visades den därefter för allmänheten i Hoglins magasin, på Folkets hus i Kungshamn 12 till 16 september och på Oktobermässan i Kungshamn den 29 oktober.

Informationstext

Källor

Gbg Handels & Sjöfartstidning 8/4 1939.
Göteborgs museums historiska avdelnings arkiv. Ritningar
Bettan Börjesson. Scannade vykort
Marita och Håkan Hansson. Anteckning i fotoalbum
Lysekilsposten, 1982-10-13