Visst är det kul att köra fort på sjön! Men vi borde tänka på att svallvågor ställer till en hel del problem. Båtar kan skadas, bryggor tar stryk och förtöjningar kan släppa. Torts att det råder fartbegränsning på 5 knop i hela Hovenäsets hamn är det många som kör fortare än så, vilket stället till problem för dem som har båtplatser i området. Främst är det barn och ungdomar i små gummijollar som kör på tok för fort. Vi föräldrar måste se till att informera våra barn och ungdomar. Vi behöver också säga ifrån när vi ser pågående buskörning.
Än värre är att företagare som arbetar i stekheta sommaren för att de som är lediga och sommargäster ska ha det bra och trivas får svårt att genomföra sitt arbete.
– Vi kan inte arbeta med att serva båtar som ligger i sjön i vår hamn på grund av alla svallvågor, säger Christian Bothén på WestBoat Marina. Att masta på en segelbåt är inte att tänka på. Värst svall kommer från båtar som i 14, 15 knop drar vattenskidåkare och liknande.
I väntan på att Sjöfartsverket ska fatta beslut om fartbegränsning utefter Hovenäsets hela östra kust har man satt upp skyltar om fartbegränsning till 5 knop. Inte heller de vuxna tar dem tråkigt nog på allvar.
– Jag vädjar till både vuxna och barn att sänka farten i det här området, säger Christian.
En annan företagare som har problem med buskörning är Ingvar Klevekil på Johannesviks Camping.
– Vår badplats är full av badande människor vid den här tiden på året. Många simmar över till klippan på andra sidan kilen. Här kör små RIB-båtar rakt in bland de simmande utan att ta någon hänsyn. De bryr sig inte heller om tillsägelser. Jag skulle önska att de vuxna uppmanar sina barn att köra sakta förbi badplatsen, säger Ingvar.

Bengt Palmgren