De fick 285 kg på kroken

Stefan Blomgren och Christian Bothén, Hovenäset har i september deltagit i det stora forskningsprojekt som har gått ut på att märka blåfenad tonfisk utefter Sveriges västkust – ett samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU-Aqua; Världsnaturfonden, WWF i Nederländerna och Sportfiskarna. Det är första gången blåfenad tonfisk märks i svenska och danska vatten.

IMG_7230_komp

Stefan Blomgren bor på Hovenäset

IMG_7229_komp

Christian Bothén, driver WestBoat på Hovenäsets Marina

Totalt ingick 20 båtbesättningar som noga hade valts ut av SLU. Stefan och Christian deltog som enda båt och besättning i Sotenäs. Med sig på Christians nya Westboat 29 hade de Niklas Viking, Kungshamn; Rickard Larsson, Lysekil och Niklas Johansson, Kungshamn.
Under perioden 8 till 23 september 2017 gick man under sammanlagt åtta fiskedagar ut ca 20 till 25 Nm till ett område mellan Hovenäset och Skagen. Den 22 september fångade besättningen en tonfisk som vägde 285 kg och var 2,40 m lång. Det var nummer 13 av de 14 fiskar som totalt märktes och är en av de största fiskar som har krokats av sportfiskare i Sverige och de båda ingår därmed i den svenska sportfiskeeliten!
Fisket gick till så att man mäskade med 60 till 100 kg sill om dagen som lades ut i ett mäskstråk efter båten. Därefter agnade man spön med färsk makrill som lades ut 50 till 100 meter från båten för att inte störa tonfisken. Som flöte användes vanliga ballonger.
Själva märkningen utfördes av en särskild specialist som tillkallas vid lyckad fångst och förser att tonfisken med elektroniska sändare, för att bland annat få kunskap om varför tonfisken återvänt till nordöstra Atlanten – och till den svenska kusten.
Efter märkningen släpps fisken tillbaka i vattnet och sändaren registrerar position, djup, saltvattenhalt osv under ca ett år innan den automatiskt lossnar och flyter upp till ytan. Då sänds informationen om den blåfenade tonfisken till den så kallade GBYP-databasen (Grand Bluefin Tuna Year Programme), som är ett resultat av ett forskningsprogram om tonfisk som omfattar hela Atlanten. Där saknas dock idag data från de nordliga områdena.
Syftet med projektet är ytterst att verka för att tonfisken på allvar ska komma tillbaka till Nordsjön. Då krävs till exempel en långsiktigt hållbar förvaltning av bestånden av sill och makrill som är tonfiskens huvudföda.
Bengt Palmgren

Se mera information – bilder, video, radioinslag, text och länkar

Se även Mitt i Naturen på SVT 1 den 5 november 2017 och på SVT Play (del 5 av 9)