Den sanna historien om Dracula

Namnet Dracula väcker bilder och känslor till liv och de flesta av oss förknippar Dracula med filmhistoriens vampyr baserad på en bok skriven av författaren Bram Stoker. Den första filmen kom redan 1922 och var en i raden av olika filmatiseringar av vampyrtemat, men dessa har dock inget med verklighetens Dracula att göra.

Vlad III Dracula av Valakiet bar sitt namn efter fadern Vlad II Dracul, ”draken”. I dag är Valakiet en del av Rumänien, men för 600 år sedan var det ett relativt självständigt furstendöme – så länge man kunde försvara sig.

1400-talet var ett omtumlande sekel och i sydöstra Europa gick det brutalt till då det bysantinska riket gick under och det osmanska tog över mer och mer av Balkan. I denna osäkra och blodiga miljö växte prins Vlad upp och såg hur grymt människor behandlades och straffades. Hans uppgift blev, efter att hans far mördats, att hålla det lilla furstendömet Valakiet fritt mot den osmanska stormakten och det tysk-romerska kejsardömet. Ingen lätt uppgift och det fick honom att tillgripa radikala och fasansfulla metoder. Han kom att kallas ”pålspetsaren” efter sitt sätt att ta livet av sina fiender och därefter visa upp dem. Han var inte ensam om detta – men troligen gick han längre än någon annan!
Den historiske Dracula var ett barn av sin tid och en komplexa människa. Segraren skriver dock historien. Både tyskar och osmaner hade intresse av att ge en mycket grym och avskyvärd bild av Dracula.

Ingmar Söhrman, professor i romanska språk och bl a sakkunnig i SRs program ”P3 Historia”, har forskat och skrivit en bok om den verklige Dracula. Lördagen den 22 februari kl. 16.00 ger han ett föredrag i Hovenäsets kapell där han berättar om en spännande tid och ett fascinerande livsöde, men även om ryktena om Dracula och hans litterära förvandling till vampyr.
Faktum är att Dracula fortfarande – efter 600 år! – betyder något för dagens människor!
En kuriositet i sammanhanget är att bokförlaget som gett ut Ingmars bok har spårat upp en släkting till Dracula som bor i Sverige.

Ingmars föredrag tar cirka en och en halv timma. I pausen serveras lite förfriskningar och det finns också möjlighet att köpa Ingmars bok.

Välkomna
Hovenäsets Kulturspruta