IMG_5191.B Rune, som fyller 85 år i september 2014, har sedan 1995 haft ansvaret för Hovenäsets hamn. Den 31 december 2013 gjorde han sin sista dag på det jobb som i de flesta båtklubbar brukar kallas hamnkapten, men som Rune kallar kranförare. Vem som kommer att ta över efter honom är i skrivande stund inte klart.
Rune har en gedigen erfarenhet av hav, fiske och båtar. Han gick till sjöss på en fiskebåt som 16-åring. Förutom fiske i området deltog han 1954 och 1955 i fiske på Island på fiskebåtarna Vandja från Hovenäset och Kentse från Fisketången. Rune jobbade även på fraktfartyg som gick med last av virke.
Han var delägare i, och arbetade på, en fiskebåt tillsammans med sin far och bror. Båten såldes 1966 och Rune började arbeta på Abbas konservfabrik på Hovenäset där han var kvar fram till sin pensionering 1994.
Rune har ständigt hållit ett vakande öga på hamnen, har alltid varit lätt att nå och har ställt upp för att hjälpa till med kort varsel och ibland på obekväma tider. Vi är säkert många som kommer att sakna hans höga servicenivå.
Skrivet av: Bengt Palmgren