Informationstext

Hovenäsets kapell

Klicka på bilderna för att se dem större.

Hovenäsets invånare hade lång väg till Askums kyrka. Därför hölls gudstjänster i  Planerna för ett kapell inleddes redan 1919 och 1924 sattes en klockstapel upp på berget ovanför den blivande kyrkotomten.
Grundplåten till finansieringen av kapellet skapades genom att man bildade en kyrklig syförening och de allra flesta husmödrarna på Näset satt hemma i stugorna och stickade, sydde kläder och vävde mattor och liknande. Dessa alster såldes sedan på auktioner som arrangerades i samhället och på så vis drog man in pengar till kapellet. Allt detta tog tid och dessutom kom andra världskriget emellan. Kapellet var inte färdigställt förrän i april 1954.
Både tak och fasader är beklädda med skiffer. Predikstolen och altartavlan kommer från Askums gamla kyrka, som revs 1885. Arkitekt var Axel Forssén.
Det är alltså de boende i Hovenäset som själva till största delen har finansierat kapellet och klockstapeln.
Om man vill bli medlem i Hovenäsets Kapellförening ska man betala medlemsavgiften 100:-/person till bg 896-3647. Ange namn, adress och e-postadress.

Läs mera om kapellet och dess historia.

Om du vill ha information om Kapellet och de aktiviteter som genomförs där kan du kontakta  Kapellföreningen. Det är även möjligt att hyra kapellet för olika ändamål.


Källor
Våra kyrkor, sid 508.
Wikipedia Ted Knapp, Längs kusten i Bohuslän, Warne förlag 2005, sid 182.
Horisonten, Nr 2, Årgång 15, 2007
Horisonten Nr 1, Årgång 16, 2008
Bohusläningen 21/9, 1954.