Informationstext

Dagens samhälle

Namnet Hovenäset (Hauganaese 1391) kommer från det fornvästsvenska ”haugr” som betydde hög och syftade på näsbergets höjd.
Det lilla samhället ligger ca 4 km nordöst om Kungshamn, i Sotenäs kommun med positionen N 58.22372; E 11.17487 vilket är drygt 12 mil norr om Göteborg. Hovenäset är huvudsakligen beläget på den norra delen av inloppet till Klevekilen. Inloppet bildar en naturlig hamn med skydd för alla vindar.
Bebyggelsen är typisk för Bohuslän med vita trähus och röda sjöbodar, tätt sammanpackade på en liten yta.
Enligt SCB var 182 personer bosatta i Hovenäset 2010 (vilket är den senast tillgängliga uppgiften). Dock är innevånarantalet på sommaren mångdubbelt större. Se information om invånarantalet i Hovenäset.
Motsvarande siffra för hela Sotenäs kommun var samma år 8990 personer. Se fördelningen av invånare på de olika orterna i kommunen. Tittar man på fakta om Sotenäs kommun för 2013 ser man att det flyttar in fler personer i kommunen än det flyttar ut. Tyvärr gäller det inte i åldersgruppen 18 – 24 år.
I Hovenäset finns ett vandrarhem, ett kapell med klocktorn, en allmän badplats, ett par mindre parker, två hamnar för fritidsbåtar och en anläggning för vinterförvaring av fritidsbåtar.
På sommaren är ett litet café öppet, i vissa sjöbodar ordnar man ibland loppis och konst- eller fotoutställningar och ibland ordnas det bryggdans.

Sjölivet

Närheten till havet är en viktig resurs. Inom några minuter med båt befinner man sig i öppet hav i den yttre skärgården. Fiske av makrill och hummer intresserar många. Båtlivet är rikt och det finns båtplatser, förutom vid privata sjöbodar, i Hovenäsets hamn och i Svineviken. En mindre kran för lyft av båtar finns i Hovenäsets hamn, liksom en ramp för sjösättning av trailerbara båtar. Sotenäs kommun ansvarar för båtplatser och hamnanläggning. Någon gästhamn finns för närvarande inte i Hovenäset, men däremot ett segelsällskap.

Spännande natur

Runt samhället finns en rikt varierande natur som sträcker sig från kala klippor i röd bohusgranit till lummiga skogspartier med gångvägar. Soteleden ­– ett system av vandringsleder – passerar genom Hovenäset.

Från räkor till fritidsbåtar

Abba Seafood, som ingår i Procordia, har haft en fabrik i Hovenäset där man skalade räkor och gjorde lutfisk.
2010 lades fabriken ner. Tre lokalt förankrade personer förvärvade 2012 lokalerna och startade ett företag för bland annat vinterförvaring och service av fritidsbåtar. Läs mera verksamheten på Hovenäsets marina.

Det gamla Hovenäset

”Hovenäset var ett relativt litet fiskeläge men av tradition fanns där även skeppare och båtar. Som mest kunde man räkna till ett 20-tal fraktskutor, mindre jakter på 50 ton upp till tremastare på 300 ton” berättar Arne Lundgren i Bertil Quirins bok Bohuslän i svartvitt.
Samhället som fick sitt nuvarande namn 1937 var municipalsamhälle mellan 1902 och 1959. Det har varit ett i högsta grad levande samhälle som en tid hade fyra livsmedelsbutiker, egen småskola och folkskola, Folkets hus, badhotell, m m.

Läs mera om Hovenäset förr i tiden.


Källor

Sotenäs kommun, Fakta & historia
Kommunfakta 2016
SCB
Ted Knapp, Längs kusten i Bohuslän, Warne förlag 2005, sid 182.
Bohuslän i svartvitt
Sotenäs kommun, Historia och orter