Informationstext

Restaurang Hovenäsbaden

Informationstext

Arbetarrörelsens organisation Reso såg i hårda förhandlingar till att gästerna kunde bo inkvarterade i samhället så billigt som möjligt. De åt sina måltider i Hovenäsbadens restaurang och det var dans till kända orkestrar de flesta kvällar i veckan.

Informationstext

1934 startades ett pensionat i Hovenäset och året därefter restaurang Hovenäsbaden. Restaurangen byggdes och ägdes av Karl Edvard Isaksson som flyttade till Hovenäset 1935. Har var far till konstnären Arne Isaksson som skulle komma att bli en av förgrundsgestalterna på Gerlesborgsskolan. Folkrörelsernas semesterorganisation Reso övertog 1939 restaurang Hovenäsbaden.
Restaurangen byggdes till 1939 och 1942. Det fanns inga hotellrum i byggnaden utan gästerna hyrde hos olika privatpersoner i samhället. 1945 inkvarterades dock ett antal frigivna norska koncentrationslägerfångar i lokalerna. (Lysekilsposten 13/10 1982).

Varje kväll utom två var det dans till kända orkestrar. På torsdagarna var det båtutflykt med dans och en kväll i veckan stod gästerna för underhållningen.