Restauranger, serveringar och kiosker

Informationstext

Siffrorna vid cirklarna på kartan motsvarar siffrorna inom parentes i texterna.

Restauranger och serveringar

Hovenäsbaden

(24) Restaurangen på Hovenäsbaden (24) var den främsta och egentligen enda riktiga restaurangen i Hovenäset. I källarplanet var det kök. Matsalen låg på mellanplanet och på övervåningen fanns det vid sidan av den stora altanen en enklare servering för kaffe och öl . Om hovenäsborna ville gå hit för att dansa eller ta en öl fick de betala inträde. Var det dåligt väder röjdes det undan lite bord i matsalen så att man kunde dansa där. Läs mera om Reso.

Kristianssons pensionat

(25) Huset byggdes omkring 1931 då Einar Kristiansson från Göteborg startade en pensionatsrörelse som kallades Hovenäsets Havsbad. Bottenvåningen inreddes som affärslokal.

I en skattelängd från år 1935 står Einar Kristiansson som fastighetsägare/handlare och Allan Ericsson som handlarbiträde.  År 1938 är Einar Kristiansson fortfarande ägare medan Allan Ericsson står som hyresgäst och Albert Karlsson som handlare. Sannolikt köper Allan fastigheten strax därefter. 1939 bor han där med hustrun Bergliot och sonen Jarl-Erik föds.

Allan Ericsson föddes på Smögen 1909. Hans mor Anna Charlotta Carlsson, född 1886, kom från Näset och var syster till ”Albans Jenny”.

Pensionatet låg i mellanvåningen och hade sin entré på från nuvarande Kapellvägen. I mellanvåningen fanns matsalen, ett restaurangkök och ett litet kontor. I översta våningen fanns en lägenhet och där bodde familjen Ericsson fram till 1951 då de flyttade till Uddevalla.

Lis-Britt Berring berättar att hon var jämnårig med Allan Ericssons son Jarl, född på Näset 1939, och att de var lek- och skolkamrater. Sommaren 1956 sommarjobbade Lis-Britt på pensionatet. Pensionatet fungerade ungefär som Hovenäsbaden dvs med rumsförmedling och matservering till gästerna.

Utanför fanns bensinpump och en kiosk. Under en period drev T.K. Bollebygd en syfabrik (1944) med ca 20 anställda, oklart var i fastigheten den låg, kanske var det i matsalen då det inte var turistsäsong.

Efter 1950 var det ett flertal handlare som hyrde lokalen och drev butiksrörelsen. Bland dessa kan nämnas Allan Hedlund som drev butiken under en stor del av 50-talet. Marita Hansson jobbade hos honom 1958-59. Hon berättade att affären var  mycket välsorterad och hade förutom matvaror allt från husgeråd till målarfärg. Allan Hedlund bodde med sin fru och tre barn i våningen ovanpå pensionatet. När han slog igen var det stor utförsäljning av lagret i Bengt Johanssons magasin i Näsesundet.

På hösten 1959 tillträdde en ny arrendator. Han hette Tichtling och kom ursprungligen från Tyskland. Han drev också pensionatet som vid den tiden var ett populärt tillhåll. Gubbarna på Näset satt där och spelade kort. På kvällarna var det ungdomar från Näset och Gravarne som hängde på ”Panget” och spelade musik på jukeboxen. Det fanns en extra högtalare utomhus i uteserveringen men den fick inte vara igång när det var gudstjänst i kapellet.

På 50-talet var det inte alla hushåll som hade kylskåp så därför kunde man köpa mjölk även på söndagar. Det fanns fyra butiker på samhället och de turades om att ha öppet några timmar var fjärde söndag. Som sagt, det var bara mjölk man fick sälja, men….

1962 sålde Allan Ericsson fastigheten till Erik och Etel Johansson och i det sammanhanget såldes pensionatets alla inventarier ut på auktion. Erik totalrenoverade butikslokalen och gjorde om pensionatsdelen till lägenhet och hans familj flyttade in.

Erik Johansson hade tidigare, 1952, tagit över butiken på Hovenäsvägen 4 efter handlaren Albert Johansson och drev den i hyrda lokaler fram till 1962.

Erik Johansson sålde 1967 fastigheten till Ragnar och Anna-Lisa Finn som dessförinnan innehaft Konsumbutiken på torget. Efter bara några månader eldhärjades fastigheten och totalförstördes. Den återuppbyggdes och under tiden fick familjen Finn tillfälligt flytta sin butik tillbaka till lokalen på torget. Familjen Finn fortsatte verksamheten i nybyggda lokaler och runt 1973 övertogs butiken av deras dotter Ulla-Britt Danneteg och hennes man Kolbjörn.

Butiken hade problem med lönsamheten och efter 3-4 år togs verksamheten över av en handlare från Trollhättan. Det gick fortsatt dåligt och butiken slog igen för gott strax därefter.

När Ragnar Finn gick bort 1993 köptes huset av en privatperson som var vän till änkan och det var då som bottenvåningen byggdes om till lägenheter. Vid okänd tidpunkt avled denne nya ägare och fastigheten köptes av byggmästaren som byggt upp huset efter branden.  Samme person är sannolikt ägare än idag.

Köpman Allan Ericsson fick i augusti 1948 från Norge motta ett förtjänsttecken. Utmärkelsen gavs som tack för god hjälp till norska motståndsrörelsen under ockupationstiden. Allans fru hette Bergliot och var från Drammen i Norge och det är rimligt att anta att det är via henne som han engagerade sig i Norges sak.

Allan Ericsson avled 1984 i Uddevalla.

Läs mer om affärer.

Informationstext

Caféer

Eklunds Café

(26) I hörnet av torget hade Kooperativa Handelsföreningens förste föreståndare, Theodor Eklund, kiosk och café där man kunde beställa även lättöl. På sommaren hade man uteservering. I serveringen inomhus fanns det till och med en jukebox. På 60-talet kostade det 25 öre att spela en skiva på jukeboxen. Här samlades Näsets ungdomar innan man skulle ge sig ut på fest.
Kaféet upphörde på 60-talet, men kiosken drevs vidare fram till ungefär 1980.

Informationstext

Informationstext

Café Altanen

(27)I början av 60-talet startade Gundy Karlsson ett café som hette Altanen och som låg i bottenvåningen på Hovenäsevägen 17.

Informationstext

På bilden syns Iris Johansson längst till vänster och hennes mamma Gundy längst till höger

Info

Tidig servering

(28) I källaren till huset på Hovenäsvägen 14 fanns från 30-talet till 50-talet någon sorts servering. Det var fiskaren John Johansson, allmänt kallad Krögar´n, som där hade en krog eller kanske snarare ett ölschapp.

Info

Kiosker

Henrys kiosk

(29) på Hovenäsvägen.
1942 startade stensliparen Henry Karlsson och hans fru Edith en kiosk framför sitt hus vid Hovenäsvägen 46. Här sålde man läskedrycker, godis, glass, frukt souvenirer och vykort. Ett tag hade man till och med uteservering i trädgården. Kiosken byggdes till 1948. Bland souvenirerna märktes ”trägubbar” (gjorda av Hugo Karlsson på Malmön), snäckarbeten och torkade sjöstjärnor som lackats och blev broscher och örhängen. På senare tid visade Henry även klockor, ljusstakar och andra stenarbeten som han gjort i ett av kioskens fönster. Kiosken hölls öppen till 1967 och revs 2002.

Info

Kiosk vid Allan Ericssons affär 

(30) I hörnet av Hovenäsvägen och Kapellbacken, bredvid Allan Ericssons affär på Hovenäsvägen 19, fanns ett tag en kiosk som var en vagn på hjul.
Där fanns även en av bensinmackarna.

Kiosken mitt emot Badhotellet på Reso

Kiosk vid Reso

Mitt emot Hovenäsbaden fanns en kiosk. Den låg på samma plats som dagens kiosk.

Informationstext

Kiosk vid badplatsen

(31)Den enda kiosk som finns kvar är den vid badplatsen som byggdes efter att Reso brann ner 1952. Denna kiosk startades och drevs under många år av Jenny Randl. En tid hade man här en minigolfbana där det idag är parkeringsplats.
Numera är det hennes son Ingbert och hans barn och barnbarn som håller den öppen under sommartid vid vackert väder.

Informationstext

Korvkiosk på torget

(32)På Hovenäsets torg hade Hilding Eklund en korvkiosk i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Från början var korvkiosken i en cykelkärra men blev senare  en liten byggnad.

Informationstext

Kiosk för minigolf 

(33) Framför Reso, på planen vid Svineviken, låg på 40-, 50-talet en minigolfbana. Till höger om denna låg dansbanan. Läs mer om dansbanor.

Informationstext

Kiosk vid macken

(34) Vid Bror Anderssons bensinmack och taxistation på Hovenäsvägen 1A fanns en tid en kiosk.

Info


Källor

Annie Neck. Kompendium. 2009
Bettan Börjesson. Privat fotoalbum
Bertil Mattsson. Privat fotoalbum
Birgitta Linde. Privat fotoalbum
Bohusläns museum, Bildarkivet
Iris och Alf Johansson. Privat fotoalbum