Informationstext

Siffrorna vid cirklarna på kartan motsvarar siffrorna inom parentes i texterna.

Restauranger och serveringar

Hovenäsbaden

Restaurangen på Hovenäsbaden (24) var den främsta och egentligen enda riktiga restaurangen i Hovenäset. I källarplanet var det kök. Matsalen låg på mellanplanet och på övervåningen fanns det vid sidan av den stora altanen en enklare servering för kaffe och öl . Om hovenäsborna ville gå hit för att dansa eller ta en öl fick de betala inträde. Var det dåligt väder röjdes det undan lite bord i matsalen så att man kunde dansa där. Läs mera om Reso.

Kristianssons pensionat

Einar Kristiansson som ägde huset på Hovenäsvägen 19, hade på övervåningen ett pensionat (25) med matsal där man hade tillstånd att servera öl (vilket man inte hade på de övriga caféerna). Här hade man även uteservering som användes vid vackert väder.
Allan Ericsson hyrde till en början undervåningen och drev där sin livsmedelsbutik, senare köpte han fastigheten av Einar. Läs mer om affärer.

Informationstext

Caféer

Eklunds Café

(26) I hörnet av torget hade Kooperativa Handelsföreningens förste föreståndare, Theodor Eklund, kiosk och café där man kunde beställa även lättöl. På sommaren hade man uteservering. I serveringen inomhus fanns det till och med en jukebox. På 60-talet kostade det 25 öre att spela en skiva på jukeboxen. Här samlades Näsets ungdomar innan man skulle ge sig ut på fest.
Kaféet upphörde på 60-talet, men kiosken drevs vidare fram till ungefär 1980.

Informationstext

Informationstext

Café Altanen

(27)I början av 60-talet startade Gundy Karlsson ett café som hette Altanen och som låg i bottenvåningen på Hovenäsevägen 17.

Informationstext

På bilden syns Iris Johansson längst till vänster och hennes mamma Gundy längst till höger

Info

Tidig servering

(28) I källaren till huset på Hovenäsvägen 14 fanns från 30-talet till 50-talet någon sorts servering. Det var fiskaren John Johansson, allmänt kallad Krögar´n, som där hade en krog eller kanske snarare ett ölschapp.

Info

Kiosker

Henrys kiosk

(29) på Hovenäsvägen.
1942 startade stensliparen Henry Karlsson och hans fru Edith en kiosk framför sitt hus vid Hovenäsvägen 46. Här sålde man läskedrycker, godis, glass, frukt souvenirer och vykort. Ett tag hade man till och med uteservering i trädgården. Kiosken byggdes till 1948. Bland souvenirerna märktes ”trägubbar” (gjorda av Hugo Karlsson på Malmön), snäckarbeten och torkade sjöstjärnor som lackats och blev broscher och örhängen. På senare tid visade Henry även klockor, ljusstakar och andra stenarbeten som han gjort i ett av kioskens fönster. Kiosken hölls öppen till 1967 och revs 2002.

Info

Kiosk vid Allan Ericssons affär 

(30) I hörnet av Hovenäsvägen och Kapellbacken, bredvid Allan Ericssons affär på Hovenäsvägen 19, fanns ett tag en kiosk som var en vagn på hjul.
Där fanns även en av bensinmackarna.

Kiosken mitt emot Badhotellet på Reso

Kiosk vid Reso

Mitt emot Hovenäsbaden fanns en kiosk. Den låg på samma plats som dagens kiosk.

Informationstext

Kiosk vid badplatsen

(31)Den enda kiosk som finns kvar är den vid badplatsen som byggdes efter att Reso brann ner 1952. Denna kiosk startades och drevs under många år av Jenny Randl. En tid hade man här en minigolfbana där det idag är parkeringsplats.
Numera är det hennes son Ingbert och hans barn och barnbarn som håller den öppen under sommartid vid vackert väder.

Informationstext

Korvkiosk på torget

(32)På Hovenäsets torg hade Hilding Eklund en korvkiosk i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Från början var korvkiosken i en cykelkärra men blev senare  en liten byggnad.

Informationstext

Kiosk för minigolf 

(33) Framför Reso, på planen vid Svineviken, låg på 40-, 50-talet en minigolfbana. Till höger om denna låg dansbanan. Läs mer om dansbanor.

Informationstext

Kiosk vid macken

(34) Vid Bror Anderssons bensinmack och taxistation på Hovenäsvägen 1A fanns en tid en kiosk.

Info


Källor

Annie Neck. Kompendium. 2009
Bettan Börjesson. Privat fotoalbum
Bertil Mattsson. Privat fotoalbum
Birgitta Linde. Privat fotoalbum
Bohusläns museum, Bildarkivet
Iris och Alf Johansson. Privat fotoalbum