Hovenäsets musselsoppa

Eftersom många varje sommar funderar på hur man egentligen gör en musselsoppa, ger vi här Hans Andreassons recept i repris.

30-40 egenhändigt plockade blåmusslor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ l torrt vitt vin
½ l vispgrädde
1 knippe persilja
1 skvätt olivolja

1. Kolla musslorna så att de är tillslutna och ta bort ”skägget”.
2. Tag fram en stor kastrull med ett tättslutande lock och ställ på spisen på högsta värme. Hacka löken och vitlöken fint. Häll i oljan och fräs löken lätt utan att den tar färg. Lägg sedan i musslorna och rör något varv med en slev.
3. Tillsätt vitvinet, lägg på locket och låt koka kraftigt 3-4 minuter. Skaka kastrullen ett par gånger under tiden utan att lyfta på locket.
4. Plocka musslorna ur kastrullen med en hålslev och lägg dem i en bunke. Sätt på kastrullen igen och tillsätt grädden. Låt det koka i 6-7 minuter. Smaka av med salt.
5. Hacka persiljan grovt. Lägg tillbaka musslorna i kastrullen och strö över persiljan.
Klart att äta och njuta. Visst låter det gott. Det är det också. Särskilt med egenplockade musslor. Och enkelt. Men det gäller ju att musslorna inte ätit giftiga alger som kan ge magsjuka.
För att du skall vara på den säkra sidan så ring Blåmusslan på telefon 010-22 44 320. Länsstyrelsen kontrollerar regelbundet musslorna utefter Bohuskusten. Blåmusslan ger information om lämpligheten att äta blåmusslor som du plockat själv. Informationen som ges ska ses som en rekommendation som gäller lämpligheten att äta okontrollerade musslor.