Informationstext
Företag och verksamheter
Informationstext
Informationstext
Informationstext
Christian Bothén
Gå direkt till en beskrivning av Hovenäsets Marina där det finns ett antal olika företag. Christian Bothén leder verksamheten på WestBoat AB där man bland annat arbetar med vinterförvaring och service av båtar.
Lena Thorselius
På Hovenäset kan du hyra/prova på att paddla kajak. Hovenäset är en pärla att starta din kajaktur på. Här finns många fina små stränder att gå iland på . Blåser det kan man smyga inomskärs och om det är stilla kanske en kvällspaddling kan locka ända ut till Hållö.
För mig är paddling både en källa till stillhet och återhämtning och att vara nära och ett med havet.
Jag har fyra havskajaker för uthyrning.
Priser:
Halvdag, 250 kr (upp till 4 timmar)
Heldag, 300 kr
Två vardagar (måndag till torsdag), 500 kr
Helg (fredag till söndag ), 600 kr
Uthyrningsregler/information: I priset ingår kajak, paddel, flytväst, kapell , svamp.
Bokar gör du enklast genom att ringa eller mejla mig.
Lena Thorselius
0708 799707
thorselius@gmail.com
Staffan Sandström
Staffan Sandström är mannen som med en unik metod kan förvandla smutsigt vatten till drickbart och som har etablerat sitt växande företag i Hovenäset. Vid ett besök i Afrika ville han bevisa att metoden för vattenrening verkligen fungerade. Han tog då, i direktsänd lokal-TV, ett glas avloppsvatten, blandade i sin lösning, väntade några minuter och drack. Folk på plats var övertygade om att han skulle bli sjuk eller avlida, men det fungerade som det skulle och vattnet blev rent och drickbart.
Hovenäsets marina är fyllt av överraskningar. Förmodligen visste ni inte att här finns ett innovativt företag som har ambitionen att bli världsledande inom sitt område. CleanWaterTech håller till på Hovenäsets marina där man både har tillverkningslokaler i markplanet och kontorsutrymmen en trappa upp i byggnadens södra kortsida. Anledningen till att man hamnat här är att grundaren och tillika vd:n, Staffan Sandström, tillbringade sina barndoms somrar på i Gravarne, numera Kungshamn, och har ett sommarhus vid Sotekanalen. Han vill gärna ha en nära kontakt till Hovenäset. Systerbolaget LifeClean, som Staffan äger ca hälften, har sin tillverkning i Uddevalla, men han har en dialog med Sotenäs kommun om att hitta lokaler i närheten av Hovenäset eftersom företaget växer snabbt.
Staffan, mår fortfarande bra, trots sitt djärva vattendrickande och utstrålar entusiasm när han berättar om hur vattenreningen går till.
CleanWaterTech arbetar dels med rening av vatten i tankar, spa, badanläggningar, vattensystem i bostadsanläggningar och liknande. Bolaget driver även ett antal projekt med att ta fram rent vatten för länder där man har problem med vattenförsörjningen. Huvudfokus ligger på det senare – att skapa drickbart vatten av förorenat vatten.
Det man gör är att ”skapa drickbart, användbart och återanvändbart vatten av tillgängligt vatten med egna desinficeringslösningar i kombination med kompletterade reningstekniker”.
Vattenreningen görs huvudsakligen med hjälp av en egenutvecklad lösning med klordioxid, ClO2, som dödar bakterier och med hjälp av vissa tillsatser även dödar sporer som lever i vattnet. Efter många vattenanalyser och tester, bland annat vid Universitetssjukhuset i Örebro, har man hittat en kombination av verksamma medel som kan lösa upp sporers olika skyddsbarriärer och låta klordioxinet tränga in och döda dem. Det man har velat åstadkomma är ett effektivt medel som är helt klorfritt och som inte ger någon smak eller lukt. Hittills har man inte haft någon extern finansiering och har valt att inte ta patent utan i ställe vara snabbt ut på marknaden. Produktidén har ett skydd i och med att den inte är enkel att kopiera. Ett kinesiskt förtag försökte i en månad att lista ut hur vattenreningen går till utan att lyckas.
Förutom i Hovenäset har man verksamhet i Congo Brazzaville och är engagerad i utbildningsverksamhet i Indien. På agendan står att gå vidare med att bland annat vidareutveckla kontakter med bistånds- och hjälporganisationer, vidareutveckla verksamheten i Sydafrika och Etiopien samt nyetableringar i bl.a. Algeriet och Gahna.
Viss anknytning till det marina finns genom att man även utvecklar vattenreningssystem för fritidsbåtar. Nyligen lanserades Ren Tank och Rent Vatten för sanering av vattentanken i båt, husbil och husvagn resp. för att ha drickbart vatten i tanken.
Publicerat i juni 2014
Familjen Rokicki består av Martin och Tina med barnen Tilda, Truls och Tova
Hemsidans matpatrull kan inte låta bli att slå ett slag för glassätande. Genom den utmärkta Lilla Glassverkstan har vi möjlighet att, alldeles i vår närhet, året runt njuta av närproducerad glass av mycket hög kvalitet. Tina och Martin som själva tillverkar all glass experimenterar gärna med nya smaker som passar till advent, jul och nyår. Patrullens favorit är just nu saffransglass och yoghurtglass med mandarin. Vill ni bli inspirerade och dessutom få en inblick i hur glassen tillverkas ska ni titta på denna film. Tina och Martin kan inte bara göra glass, de kan dessutom skriva. Den lata matpatrullen saxar därför direkt ur ett mail där de beskriver sig själva:
”Familjen Rokicki består av Martin och Tina med barnen Tilda, Truls och Tova. De bor på Vägga Sörgård i det stora vita huset på väg ner mot Paradiset. Grusvägen som leder dit ligger alldeles intill Wiggersviks hundrastgård.
Tina har sedan lång tid tillbaka haft ett stort glassintresse. Hon har under många år laborerat och gjort glass i det egna köket. Hösten 2013 bestämde familjen sig för att starta en egen glasstillverkning där fokus skulle ligga på användning av naturliga råvaror. Byggnaden uppfördes på den egna tomten och stod klar under våren 2015. Butiken och kaféet slog upp portarna strax före midsommar och det har visat sig vara ett väldigt stort intresse för deras produkter.
– Genomgående är att våra kunder upplever smakerna som rena och äkta, säger Tina. Mjölk och grädde kommer från Falköpings mejeri medan vi köper ägg från Torggummans Ägg i Färgelanda, fortsätter hon.
– Våra öppettider på vintern är fredag kl 15-18 samt lördag kl 11-14. Då är det försäljning i halvlitersförpackningar som gäller. Inför julen har vi tagit fram en handfull riktigt fina säsongssmaker eller vad sägs om Pepparkaksglass eller glass med glöggmarinerade gula russin? Vi har även tagit fram en glass gjord på högklassiga fikon marinerade i whiskeyn Big Peat.
Både Tina och Martin har andra jobb vid sidan av glassen. Tina jobbar som kyrkvaktmästare i Kungshamn medan Martin arbetar med industriautomation på AH Automation i Kungshamn”.
Det enda patrullen behöver tillägga är att det hela var Tinas idé och att det tog henne ett par år att övertyga Martin samt att Kustcharken nu är den första återförsäljaren av glassen. På företagets hemsida finns mera information om Lilla Glassverkstan och på Facebook hittar man dem genom att söka efter Lilla Glassverkstan.
Publicerat i november 2015