Informationsskyltar
Runt om i samhället finns informationsskyltar som beskriver historiskt intressanta platser. Klicka på någon av knapparna nedan för att läsa texten på skyltarna.
Faktaruta
Hovenäset
2016 hade Hovenäset 172 permanent boende invånare, men mångdubbelt flera bor på orten under helger och sommarmånader. I samhället finns ca 350 postadresser så det är rimligt att anta att ungefär 1.000 personer bor i Hovenäset som fritidsboende.
Hovenäset är, trots sin litenhet, ett levande samhälle året runt där skolbussen stannar och där det finns arbetsplatser för ett tiotal personer.
Läget är utmärkt med Sotenäs kommuns centralort Kungshamn på 4 – 5 km avstånd och turistmagneten Smögen ytterligare någon kilometer bort.
Kommunikationerna är bra med väg 171 som tangerar samhället och med bussförbindelser till bland annat Lysekil, Uddevalla och Göteborg en gång i timman, året runt. Med bil tar det 1 timma och 30 min till Göteborg och med buss går det på 2 timmar.
Det utmärkande för Hovenäset är den väl bevarade bebyggelsen, samlad inom ett begränsat område. Mycket av den gamla känslan av ett bohuslänskt samhälle finns kvar. Dock var Hovenäset inget fiskeläge utan bohuskustens näst största skuthamn där ett 15-tal skutor hade sin hemmahamn på 40- talet. Läs om det gamla samhället som på 30-talet hade 600 invånare.
Hovenäset var ett renodlat fiskeläge i bortemot 200 år, från början av 1700-talet till början av 1900-talet. Därefter och fram till 1960-talet utvecklades fraktfarten gradvis och det blev ett typiskt skutsamhälle. Men samtidigt var Hovenäset fortfarande ett fiskeläge för samma skutor och samma skeppare som fraktade gods stora delar av året fiskade storsill på Island på somrarna.
Många stenhuggare var samtidigt fiskare och var medlemmar i vadlag och fiskade sill på senvintrarna. Det ska ha funnits fem vadlag på Hovenäset med upptill 15-18 fiskare i varje. Och på Skäret fanns ett eget trankokeri.
Hovenäset hade också kvar fyra traditionella fiskebåtar fram till 60-70-talet.
Hovenäsets kapell som invigdes 1954 är samhällets viktigaste kulturbyggnad och unikt eftersom det ägs av hovenäsborna själva. Det var kvinnorna i samhället som genom eget hantverk samlade in pengar för att bekosta såväl kapell som klockstapel. Att invånarna själva finansierade uppförandet och följaktligen blev ägare till kapellet gör det till något som skiljer Hovenäset från flertalet andra samhällen i Sverige.
Kapellet är idag taget ur bruk av kyrkan och fungerar som en samlingslokal.
Hovenäset hade sin storhetstid under 40- och 50-talen då Reso hade en av landets största semesteranläggningar här. Restaurang Hovenäsbaden kunde ha över 400 gäster som åt och roade sig i anläggningen medan de bodde inkvarterade i samhället. Det var vanligt att familjer flyttade ner till källarvåningen medan man hyrde ut resten av huset till badgäster. Restaurangen brann ner 1952.
I dagens Hovenäset finns en mycket fin badplats, en marina med några olika företag, ett stort antal båtplatser samt Hovenäsets segelsällskap.
Info
Hovenäsets Intresseförening
Hovenäsets Intresseförening är en ideell samhällsorganisation som verkar för att göra det bra att bo och arbeta i Hovenäset.
Den fanns i en liknande form på 40- och 50-talen och återuppstod 2003 då Sotenäs kommun ville ta bort manetnätet från Hovenäsets badplats.
Skötseln av manetnätet – ett av mycket få på Bohuskusten – är än idag en av föreningens symboliskt viktigaste åtagande.
Men Intresseföreningen arbetar med så mycket mera! Under 2015 och 2016 drev föreningen igenom att samhället fick fiberanslutning och vi arbetar med att få till stånd en gemensamhetsbastu. Att det inte längre finns en besökshamn i samhället är ett stort bekymmer som föreningen sätter press på kommunen för att få fram en lösning till. Desto roligare är att Intresseföreningen har ett fint Bildarkiv med bortåt 10.000 digitala objekt (se faktaruta,nedan) . I mars 2018 blev Hovenäset en egen postort efter idogt arbete med PostNord och kommunen. Samtidigt renoverar vi den gamla brandstationen, Spruthuset, för att åstadkomma en arbetslokal för bland annat Bildarkivet. Cykelbanor är ett prioriterat område liksom arbetet med att få fram en samlingslokal som kan rymma omkring 100 personer. Löpande har föreningen möten med Sotenäs kommun för att driva på om förbättrad samhällsservice.
Föreningens informationscentral är dess hemsida som varje år har bortåt 13.000 besökare (se faktaruta). I övrigt är Intresseföreningen aktiv när det gäller fester och sammankomster, utställningar samt under Hovenäsdagen då medlemmar en gång om året träffas för information, diskussioner, formellt årsmöte med efterföljande musik och dans.
Vad gör Intresseföreningen?
Info
Faktaruta
Hovenäsets Intresseförening
210 familjer är medlemmar i föreningen vilket utgör ungefär 80% av de boende i samhället och kan beräknas motsvara 400 till 500 personer. I styrelsen ingår åtta personer. Ordförande är Bruno Hedlund, 070-420 56 34, skicka@hovenaset.info
Hovenäsets Bildarkiv förfogar över en fantastik bildskatt omfattande såväl digitala bilder som pappersbilder i form av personliga foton, vykort, tidningsurklipp, inramade förstoringar, mm. Huvuddelen av bilderna, c:a 10.000 st, finns enbart i digital form och ca 2.660 av dem är katalogiserade i det webbaserade databas- programmet SOFIE. Ambitionen är att Bildarkivet ska vara en aktiv del av samhället och kontinuerligt samla in bilder som är eller kommer att bli historiskt värdefulla. Den 15 juli 2016 var det vernissage för utställningen TURISTMAGNETEN PÅ SOTENÄSET – En utställning om Restaurang Hovenäsbaden 1935 – 1952 som en arbetsgrupp inom Hovenäsets Bildarkiv arbetat med i nästan ett års tid. I augusti 2017 visades ca 2.000 av Bildarkivets bilder i Hovenäsets kapell under två dagar.
Som en del av Bildarkivet finns även Skutarkivet med fakta om 109 fartyg som haft Hovenäset som hemmahamn.
Intresseföreningen hyr Spruthuset av Sotenäs kommun och renoverar det för att bland annat inrymma Bildarkivet, men även för att fungera som möteslokal, m m-
Intresseföreningens hemsida startades hösten 2014 och omarbetades i mars 2016. Den har årligen knappt 13.000 besökare vilka genererar nästan 50.000 visningar. 155 personer prenumererar på nyheter och får de ungefär 150 inläggen i sin mail. Föreningens Instagram-konto ”hovintresse” följs av mer än 300 personer.
Info
Bilder på Hovenäset kan man få genom att maila till webbredaktionen
Här finns en pdf med faktarutorna som man kan använda för att t ex skriva ut.