Vinterglass varje helg

Hemsidans matpatrull kan inte låta bli att slå ett slag för glassätande under den kalla årstiden. Genom den utmärkta Lilla Glassverkstan har vi möjlighet att, alldeles i vår närhet, året runt njuta av närproducerad glass av mycket hög kvalitet. Tina och Martin som själva tillverkar all glass experimenterar gärna med nya smaker som passar till advent, jul och nyår. Patrullens favorit är just nu saffransglass och yoghurtglass med mandarin. Vill ni bli inspirerade och dessutom få en inblick i hur glassen tillverkas ska ni titta på denna film. Tina och Martin kan inte bara göra glass, de kan dessutom skriva. Den lata matpatrullen saxar därför direkt ur ett mail där de beskriver sig själva:

”Familjen Rokicki består av Martin och Tina med barnen Tilda, Truls och Tova. De bor på Vägga Sörgård i det stora vita huset på väg ner mot Paradiset. Grusvägen som leder dit ligger alldeles intill Wiggersviks hundrastgård.
Tina har sedan lång tid tillbaka haft ett stort glassintresse. Hon har under många år laborerat och gjort glass i det egna köket. Hösten 2013 bestämde familjen sig för att starta en egen glasstillverkning där fokus skulle ligga på användning av naturliga råvaror. Byggnaden uppfördes på den egna tomten och stod klar under våren 2015. Butiken och kaféet slog upp portarna strax före midsommar och det har visat sig vara ett väldigt stort intresse för deras produkter.
– Genomgående är att våra kunder upplever smakerna som rena och äkta, säger Tina. Mjölk och grädde kommer från Falköpings mejeri medan vi köper ägg från Torggummans Ägg i Färgelanda, fortsätter hon.
– Våra öppettider på vintern är fredag kl 15-18 samt lördag kl 11-14. Då är det försäljning i halvlitersförpackningar som gäller. Inför julen har vi tagit fram en handfull riktigt fina säsongssmaker eller vad sägs om Pepparkaksglass eller glass med glöggmarinerade gula russin? Vi har även tagit fram en glass gjord på högklassiga fikon marinerade i whiskeyn Big Peat.
Både Tina och Martin har andra jobb vid sidan av glassen. Tina jobbar som kyrkvaktmästare i Kungshamn medan Martin arbetar med industriautomation på AH Automation i Kungshamn”.

Det enda patrullen behöver tillägga är att det hela var Tinas idé och att det tog henne ett par år att övertyga Martin samt att Kustcharken nu är den första återförsäljaren av glassen. På företagets hemsida finns mera information om Lilla Glassverkstan och på Facebook hittar man dem genom att söka efter Lilla Glassverkstan.
Avsmakat av Bengt Palmgren