Ingo besökte Hovenäset

Ingo-2_kompDet fanns säkert några på Hovenäset som som frågade sig vad det var för ett fint segelskepp som ankrat utanför Grötö i förrgår och som seglade vidare igår förmiddag. Skeppet, eller segelskutan, var den tremastade skonaren Ingo – en gammal K-märkt skönhet byggd på Sjötorps varv vid Vänern 1922. Ni som såg henne komma seglande kunde se henne för fulla segel, totalt tio stycken på 440 m2, och de som seglar henne denna veckan är drygt 30 ungdomar mellan 13 och 25 år som är medlemmar i Föreningen Skonaren Ingos Vänner.
Ni som vill stifta närmare bekantskap med henne har möjlighet att göra det nästa vecka. Från den 5 juli till och med den 12 juli seglar hon två femtimmars-seglingar om dagen, öppna för alla. Klockan 10.00 och klockan 18.00 lämnar hon Pir 5 vid Eriksbergs Kulturbåtshamn i Göteborg. Det är ett riktigt sommaräventyr att segla skuta i Göteborgs skärgård på samma sätt som man gjorde för 100 år sedan. Vart hon seglar beror på hur vindarna blåser. Den som vill är välkommen att hjälpa till att sätta segel, styra skutan eller prova på att klättra i riggen, allt under ledning av erfarna instruktörer.
Men du kanske hellre vill slappa i hajnätet under peket längst fram i fören eller bara njuta av det trevliga umgänget. Ta med badkläder och glasspengar då det kan hända att hon gör ett strandhugg på någon ö under turen.
Alla är välkomna, även barn och ingen tidigare erfarenhet av segling krävs. Det kostar 350 kr för icke medlemmar, 300 kr för medlemmar. Skrivet av: Hans Andreasson