Arbetsgruppens sammanfattning 2015-07-07
Flera uppdateringar nedan
Eftersom det finns kanalisation för fiber i stora delar av Hovenäset och det är Skanova som äger den kan vi, som enskilda fastighetsägare, av Telia/Skanova, begära att få köpa tjänsten att få fiber framdraget till våra hus. I detta fall behöver vi inte bilda någon fiberförening och inte gräva ner ett eget fibernät. Detta alternativ går snabbare att genomföra eftersom vi inte behöver vänta på bidrag från länsstyrelsen och leverans av färdigt nät kan ske relativt kort efter ett beslut.
Den 17 april träffade delar av arbetsgruppen representanter för Eltel som utför arbete åt bland annat Skanova. I ett telefonmöte den 12 maj diskuterades ett upplägg där Hovenäsets Intresseförening definieras som initiativtagare till att skapa ett fibernät i samhället. Det innebär att vi bildar en tillfällig ideell förening som samlar de intresserade fastighetsägarna men som avvecklas så snart nätet är på plats.
Intresseföreningens arbetsgrupp för samtal med Eltel Networks som projekterar ett nät där Telia Öppen fiber skulle kunna vara den tjänsteoperatör som tecknar avtal med de enskilda fastighetsägarna. Det färdiga nätet säljs till Skanova som lämnar ett bidrag när man ersätter kopparledningar med fiber.
När arbetet med fibernätet påbörjas dimensioneras det för 100% anslutning. Förutom att koppla de deltagande fastigheterna till nätet drar man fram kanaler även till de fastigheters tomtgräns som inte deltar i ett första skede. Fördelen är att möjligheten att ansluta sig senare inte är stängd, även om det då blir till en betydligt högre kostnad.
De som ansluter sig från början kan utnyttja alla samordningseffekter för att få en så låg kostnad som möjligt. De som ansluter sig senare kan inte dra nytta av samordningen och får dessutom betala alla uppstartskostnader själva. Det verkar vara vanligt att ett senare inträde kostar ungefär dubbelt så mycket som att gå med direkt.
Ambitionen är att arbetet ska inledas under hösten 2015 och att initialkostnaden för dem som går med från början ska ligga under 20.000:- per fastighet.
Uppdatering 2015-06-15
Eltel har i samtal med Skanova och Telia fått besked om att att ett fibernät till det ovan angivna priset kan byggas i Hovenäset under första halvåret 2016. Problemet är att kommunen inte kan ange vad det skulle kosta att återställa de gator där man behöver gräva och att man dessutom lägger på 75% på denna icke fastställda kostnad. Det är vanligt i de flesta kommuner att man kan ange ett fast pris för återställning och att man på det lägger 10 till 12 %. Sotenäs kommuns agerande utgör nu ett hinder för att ett fibernät ska kunna byggas!
Uppdatering 2015-07-07
Enligt ett nytt muntligt besked från kommunen kan Eltel själva stå för asfaltering och annan återställning efter grävning. Om detta stämmer har vi nu bra förutsättningar att få till stånd ett fiberoptisk nät i Hovenäset!
Uppdatering 2015-07-19
Nu återstår två grundläggande förutsättningar för att ett fibernät snabbt ska kunna etableras – att tillräckligt många fastighetsägare ansluter sig och att samarbetet mellan kommunen och entreprenörerna flyter på bra. På Hovenäsdagen antecknade sig ett antal fastighetsägare för fiberanslutning. Arbetsgruppen Fiber till Hovenäset kommer att skicka detaljerad information till alla som har visat intresse. För att kunna göra det behöver vi korrekt kontaktinformation. Om du inte har lämnat din information – maila namn, adress, mantalsskivningsadress, adressen i Hovenäset, e-postadress och telefonnummer till skicka@hovenaset.info
Uppdatering 2015-07-31
Se information på Pär Abelsons inlägg.
Arbetsgruppen gav fördjupad information om bredbandsfrågan på Hovenäsdagen den 18 juli.
I juli 2015 var resultatet av enkäten att 122 hushåll har svarat JA (92%) och 10 har svarat NEJ (8%) på frågan om man är intresserad av fiber. Har du ännu inte fyllt i intresseanmälan högst upp på denna sida – gör det snarast. Alla uppgifter behandlas konfidentiellt.
Uppdatering 2015-09-27
Vi bedömer nu läget som betydligt mera positivt än i somras, just före Hovenäsdagen. Projektören Eltel Networks har fått en skrivelse från kommunen med en kravspecifikation som i stort sett besvarar de frågor Eltel tidigare har ställt. Man bekräftar att Eltel själva svarar för återställningen efter grävningen, vilket innebär att man fräser ett 10 cm brett dike som är 35 cm djupt. Den fråga Eltel nu väntar svar på är om kommunen accepterar att man gör en 50 till 60 cm bred asfaltering vid återställningen. När det svaret har kommit in kommer Eltel att kontakta Skanova och Telia för att få bekräftat att Eltels upplägg av projekteringen accepteras.
Vi förväntar oss att arbetsgruppen får nytt besked omkring v. 43.
Uppdatering 2015-10-23
Den 19 oktober hade Sotenäs kommun och Eltel Networks ett möte om fiberprojektet i Hovenäset. Deltagare från Sotenäs kommun var, AnnMarie Erlandsson, chef för anläggning och VA och Tomas Larsson näringslivsutvecklare, från Eltel Networks Peter Nordberg och företagets representant i Uddevalla samt från Hovenäsets Intresseförening Bengt-Arne Ljung och Bruno Hedlund.
I korthet kan resultatet sammanfattas som att kommunen inte ser några hinder för att projekteringen ska kunna fortsätta som planerat. Eltel Networks anser sig nu ha fått de besked från kommunen som man tidigare har efterfrågat. Kommunen framförde önskemålet att även fastigheterna i Stavsäng och Lerdalen ska tas med i projekteringen och att kommunen får fiber framdraget till pumphusen i Hovenäset.
Nästa steg i processen är att komplettera de kartor som beskriver befintligt kablage. Samtidigt tar Eltel kontakt med Skanova och Telia Öppenfiber för att få bekräftat att tids- och kostnadsplanerna håller. Enligt uppgift kan Hovenäset tillsammans med en mindre stad komma att utgöra ett pilotprojekt för Skanova. Just nu finns inget som motsäger att vi kommer att ha fiber på Hovenäset sommaren 2016 till en kostnad av maximalt 20.000:- per ansluten fastighet.
Uppdatering 2015-11-28
I detta inlägg finns senaste information.
Uppdatering 2015-12-08
Det är nu 183 fastighetsägare på Hovenäset som är intresserade av att installera fiber medan 13 vill klara sig utan.
Uppdatering 2016-02-07
Sotenäs kommun väljer samma lösning för fiber som Hovenäset har gjort. I december 2015 tecknade kommunen ett samverkansavtal med Telia om att bygga ut öppen fiber till hushåll och företag i kommunens tätorter.
Läs om bredbandsutbyggnaden i Sotenäs kommun och om kommunens IT-strategi, m m på samma ställe.
Eltel Networks ska, för Telias räkning, gräva för fiber i Hamburgsund och Bovallstrand och de har planerat att ta Hovenäset i samma omgång.
Uppdatering 2016-02-08
Telia Öppen fiber har idag besökt Hovenäset för en första sondering. Företaget kommer att skicka ut ett konkret erbjudande till alla fastighetsägare. Man har just nu en kampanj som sträcker sig till den 12 april och man kommer att besöka fastighetsägarna i samhället från och med början av mars månad. Senare kommer man att ha ett informationsmöte i Kungshamn.
Uppdatering 2016-03-08
Telia har nu kommit med sitt erbjudande om fiber till Hovenäset. Man kan enkelt teckna avtal genom att gå in på oppenfiber.se och skriva in sin bostadsadress i Hovenäset förutsatt att er fastighet är belägen inom det område som erbjuds fiber. Installationen är planerad att genomföras under hösten 2016. Läs inlägg om detta.
Uppdatering 2016-03-15
Per dagens datum har 42 fastighetsägare tecknat avtal med Telia om fiber.
Uppdatering 2016-03-23
Telia Öppen Fiber håller informationsmöten under påsken. Skärtorsdag, den 24 mars, 15.00 till 19.00 på Hovenäsets torg. Påskafton – den 26 mars och påskdagen, den 27 mars – 12.00 till 18.00 på parkeringen vid ICA på Smögen.
Per dagens datum har 68 ägare tecknat avtal.
Läs om Telias satsning på fiber i Sotenäs kommun.
Uppdatering 16-04-13
153 familjer bestämt sig för att dra in fiber i sitt hus vilket motsvarar 66% av de berörda fastigheterna. Se mera information.
Uppdatering 16-04-25
Telia meddelar att man kommer att bygga ett fibernät på Hovenäset under hösten/vintern 2016. Man kan följa projektet genom att logga in på oppenfiber.se/minfiber
Se även detaljerad information.
Uppdatering 16-04-29
Eltel Networks meddelar att start för schaktning i Hovenäset är planerad till augusti/september. Installationer i fastigheterna kommer att göras i oktober och november.
Uppdatering 16-07-30
En underleverantör till Telia / Skanova har under sommaren besökt ett antal fastigheter i samhället. Projekteringen pågår under v. 30 och 31. Tomtschaktning påbörjas v. 31 eller 32 och grävning i gatorna inleds i slutet av augusti. I de flesta fall görs dragningen av fiber genom de redan befintliga rören för kopparledningarna för det fasta telefonnätet. I de fall man måste gräva i gatan svarar Telia / Skanova för grävning och återställning.
I fastighetsägarnas pris ingår inblåsning av fiberkabel i det gamla (orangea) röret för telefonledningar, alternativt grävning även från tomtgränsen fram till huset samt installation inne i huset upp till 5 m från den plats där fiberkabeln kommer in i huset samt inkopplingsanordning.
Det som inte ingår är återställning av eventuell grävning från tomtgränsen fram till huset. Den måste man själv svara för.
Uppdatering 16-10-13
Eltel Networks har nu fått loss de resurser från Hunnebo som har orsakat förseningen för Hovenäset. Man ska påbörja grävande och förberedelse för framdragningar till tomtgränser på Hovenäset måndagen den 17 oktober. Därefter är Eltel beroende av Trafikverket som måste ge klartecken innan man kan gå vidare. Trafikverket har tyvärr stora förseningar i sin handläggning och det finns risk för att Eltel kan bli stående fram till december innan man kan börja koppla in fibernätet. Man håller dock nära kontakt med Trafikverkets lokala representant för området.
Uppdatering 17-10-15
I och med att asfalteringen är genomförd är projektet avslutat. Alla fastighetsägare som har val att ha fiber har nu fått det installerat.
Osäker på om vi verkligen behöver snabbare bredband? Läs mera om vilka fördelar det finns med bredband via fiber.
Viktig kommunikationskanal
I olika steg har telegrafi, radio, telefoni, TV, datorer och mobiltelefoni medfört stora – och omvälvande – förändringar i vårt sätt att kommunicera med varandra och med omvärlden. Idag är vi mitt inne i en ny stor revolution då vår kommunikation i allt större omfattning går via internet. Ett snabbt, pålitligt och kostnadseffektivt bredband är förutsättningen för att kunna utnyttja allt som erbjuds via internet.
I väldigt få hushåll saknar man idag tillgång till telefon eller radio. De allra flesta kan se på TV. Lika självklart som det en gång var att det skulle finnas en telefonledning in till ett hus eller lägenhet är det nu att det ska finnas bra bredband. Genom bredbandet kommer i stor utsträckning telefoni, radio och TV och annat att distribueras. Bredband är och kommer i ökande grad att vara den kommunikationskanal vi är helt beroende av, precis som vi en gång var beroende av telefonledningar.
Vi kan säkert vara överens om att bredband och internet är en central och omistlig del av vårt liv.
Frågan är då vilket sorts bredband vi ska skaffa för att säkerställa en tillförlitlig kommunikationskanal som låter oss ta del av allt det som internet idag, och i morgon, erbjuder oss.
Jättemycket, direkt
Det är omkring 25 år sedan mobiltelefoner började användas och ”smarta” mobiltelefoner har bara funnits i åtta år. Vi vet vad vi kan göra på internet idag, men vi har inte en aning om vad som kommer att finnas om tio år (och inte ens om tre år för att vara ärliga). Det enda vi kan säga är att om utvecklingen fortsätter i samma takt som hittills så är en uppkopplingshastighet på 100 Mbit/s löjligt långsam om fem år. 1 Gbit/s (1000Mbit/s) kan man få idag och 10 Gbit/s ligger inte alltför långt borta.
Men snabbhet är inte allt. Lika viktigt är datamängden. Vi vet ju alla hur våra bilder har blivit ”större och större” i takt med att de digitala kamerorna har blivit bättre. Varje bild består av en större datamängd, mätt i antalet ettor och nollor. På samma sätt är det med till exempel film. Att ladda ner eller ”strömma” en lågupplöst långfilm kräver en viss datamängd, en HD-film mycket mera och en 4k-film väldigt mycket mera.
Redan idag är det vanligt att flera familjemedlemmar – samtidigt – tittar på TV, strömmar filmer, radio och musik, pratar med någon på Skype, jobbar hemifrån med videomöten eller spelar datorspel. I morgon kanske vi dessutom utnyttjar distanssjukvård, får handlingslistan direkt från kylskåpet när vi går in i mataffären, håller ett öga på vad hunden har för sig när vi är på jobbet, provar kläder på distans med vår personliga tredimensionella kroppsmodell, osv.
Vi behöver alltså en kommunikationskanal som blixtsnabbt överför obegränsade datamängder.
För de små behoven
Behöver man verkligen skaffa en fiberanslutning om man bara använder internet i liten omfattning och inte är intresserad av alla dessa möjligheter? Är det verkligen nödvändigt om man bara använder sitt hus under några veckor på sommaren? Det finns en ålder när ungdomar som knappt har kommit i tonåren inte vill följa med till sommarhuset därför att kompisar hemma är intressantare än till och med Hovenäset. Om man är något äldre och bor permanent på Näset har man kanske barn som kommer och hälsar på med sina familjer. Det borde kanske inte vara så, men i båda dessa fall kan ett snabbt och robust bredband göra underverk för familjefriden!
Tillförlitligt
Denna snabba kommunikationskanal vill vi ju ska fungera i alla väder. Den ska inte vara begränsad till att göra vissa saker bara då och då eller när vissa förutsättningar gäller. Vi kommer att vara så beroende att alltid ha direktkontakt att vi inte kommer att kunna acceptera någon varierande teknisk prestanda. Att samhället och internet är sårbart för hackerattacker och liknande störningar är en annan sak som gäller oberoende av vilken bredbandsteknik vi väljer.
Att överföra data med hjälp av ljuspulser i glasfiberledningar är den teknik som för överskådlig tid är den snabbaste och mest tillförlitliga. Den överföringshastighet som kan uppnås är i princip obegränsad. Den fiberoptiska tekniken är den teknik som hela internet idag bygger på. All trafik mellan kontinenterna sker med hjälp av fiberteknik. All mobiltrafik är baserad på fiber eftersom alla ledningar fram till mobilmasterna utgörs av fiberoptiska kablar. Dessutom har man i bland annat Sverige fastslagit att det är denna teknik man kommer att satsa på att bygga ut.
Framtidssäker investering
Att dra fram fiberkabel till sitt hus innebär en stor kostnad. Men det är en säker investering i en nödvändig infrastruktur som vi inte kan vara utan. Det är idag svårt att tänka sig en fastighet utan el eller vatten och avlopp. Lika otänkbart är det inom några få år att tänka sig ett hus utan fiberanslutning.
Förutom alla de fördelar i det dagliga livet en fiberanslutning ger oss är den dessutom något som höjer värdet på våra hus. Fast det är kanske inte riktigt sant. Eftersom alla förr eller senare kommer att ha det så utgör det inte någon egentlig höjning av värdet – det kommer att tas för självklart. Däremot kommer en fastighet som till äventyrs skulle sakna bredband via fiber att vara mera svårsåld eftersom det finns exempel på att det kostar åtminstone dubbelt så mycket att installera det i efterhand.
Alternativen
Det verkar inte finnas några bra alternativ.
Mobilt bredband kan inte komma upp i den kapacitet en fiberkabel har. Dessutom varierar överföringshastigheten med det geografiska läget och hur många som ska dela på anslutningen från en mast. På vintern kan det hastighetsmässigt gå någorlunda bra men på sommaren, när mångdubbelt fler ska dela på samma masts kapacitet, kan det gå sakta. Den allvarliga invändningen är dock datamängden: Operatörerna talar bara om hastigheten och nämner inte gärna i reklamen att det oftast rör sig om 20 till 50 GB per månad – något som lätt kan vara passerat innan halva månaden har gått. Och vi vet ju att det därefter kostar skjortan köpa till datamängd.
Fakta om olika bredbandstekniker